Wednesday, December 3, 2008

Kampung halaman


Hampir seminggu lebih musim cuti2 sekolah aku lalui..hehe..mula2 mmG b0san..tapi lama2 aku makin enj0y saat2 tenang berada drumah..ngee..ngee..layan m0vie, tv, internet..layan game..kah..kah..

Bila aku tgk mbr yg dah start sebok2 keja, pegi interview..mcm jeles p0n ada..tapi mcm x brape jeles sgT p0n ada..haha..bukan apa..aku masih x trase nak terikat lagi..sbb aku mmg tau aku ni payah sikit nak keja bwah org..aku suka org bagi aku keja..dan tau la aku buat keja aku..mula cdg ari 2..nak keja part time pizza ke..ape ke..tapi bila smpai depan kedai 2 jer..kaki aku trus berat nak msuk..hhuhu~sbb aku tgk diorng keja dgn muka yg berhati-hati sgt..isk..aku x nak la muka aku keja dlam ketakutan..apehal..x bahagia aku..stress..dah la aku ni mmg cepat terasa tertekan...

Gaya mmg mcm memilih..tapi kita mmg perlu memilih, bukan ape..kita yang nak keja. Hari2 kita kena lalui benda yang sama. Orang x tau ape yg kita kena lalui...tapi yelah, mana ada keja yang senang dalam dunia nie..tapi aku kata ada. Keja yang ssh..tetap akan jadi senang pada kita bila kita minat nak buat..dgn rela hati. Itu aku, aku x suka org paksa dan push aku buat apa yg aku x suka buat. Senang ckp aku ni mmg degil. Tapi bkn memanjang masa aku degil. aku degil, kalau aku tau apa yang aku nak..dan x payah nak ulang menda yg sama berkali-kali kat telinga aku..time 2, klau aku melenting bukan salah aku.

Uish..psal keja ni, aku nak relax dulu...bukan malas nak keja...tapi kita tunggu dan lihat. rezeki ada kat mana2..kat mmbr aku yg kedekut contact 2..biar la kat dia..bl0m ape2..dah pndai nak ttp periuk nasi 0rg..ssh jugak ada manusia mcm nie..Buat masa ni aku apply jer mana2 yg b0leh aku apply..ada aku dapat 2,3 interview tapi semua kat kL..isk..yg aku apply kat sini x dpt plak..pelik bt0ii..apsal la semua menda nak heret aku ke sana balik? abg aku..si intan ..si sham p0n dok pujuk aku keja sana..ape kejadahnye..sham yg mmg lgsung x rapat ngan aku pujuk aku keja kat kL..ish..ish..siap perli aku apsal buang duit blajar tapi nak keja kat kampung..damn..rezeki ada dmana2..aku ttp yakin..rezeki aku mst ada kat sini. kat celah mana p0n mst aku akan cari jugak..sbb aku dah niat nak lepak sini jer buat masa ni. aku pening dok kL..aku nak ketenangan..sini mcm2 hiburan aku leh cari tanpa buang duit..hahaha~ (ssh leh pau bapak x p0n along..ngee..ngee..)

Lagi pun, ada hal jugak yang buatkan aku perlu berada drumah. Walaupun x banyak yang aku boleh buat..sekurang-kurangnya aku ada. selama 5 tahun aku tinggalkan rumah..aku rasa dah sampai masa aku duduk dulu kat rumah nie. Aku nak tengok adik aku jadi manusia balik. Dah terlalu jauh dia terpesong. Kadang-kadang aku rasa bersalah bila aku selalu x amik tau psal adik aku yang paling bongsu nie. Kenapa dia jadi mcm nie..itu soalan yang paling pelik dan aku x mampu nak jawab.

Kami adik bradik masing2 walaup0n x bgus sgt..tapi kami tetap berjaya jadi manusia, tetap mampu jaga diri sendiri. Berbanding kami semua, dia yang paling djaga, dmanja. Abah aku yang paling garang dengan kami semua boleh berlembut dengan dia dlam mcm2 hal. Hasilnya, macam ni plak jadinya. Nak kata hasil didik agama x cukup, mak aku sendiri yang ajar dia mengaji..di jugak la yang paling rapat dengan mak dan abah. Yelah, anak bongsu..kami semua tiada drumah..dia jelah yang teman mak bapak aku. Pening jugak la bila pikir punca masalah. Pengaruh rakan sebaya mungkin? Salah berkawan, salah jugak jadinya.

Sudahnya, aku tak tau jugak apa akan jadi dengan masa depan adik aku ni. Susah kalau nak tolong dia kalau dia sendri x nak tolong diri sendiri. Aku mintak Allah swt buka kan la pin2 hati adik aku yang s0rang nie. Semoga dia mahu berubah demi kebaikan diri sendiri. Dah terlampau banyak rasanya doa dan air mata mak aku, dah berbakul-bakul rasa kesal yang aku rasa. Semoga usaha aku dan along akan membuahkn hasil.

1 comments on "Kampung halaman"

cik intan on December 3, 2008 at 8:16 AM said...

cis! aku la yang da bekerja penat2 tu..cis! huhuhuhu...

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Followers

 

Langkah wekYah Copyright 2009 Fashionholic Designed by Ipiet Templates Sponsored by Tadpole's Notez