Tuesday, May 25, 2010

0ld diaries

14 comments


Semalam...mengemas rumah, bilik belakang yang terlalu sesak dengan pelbagai jenis barangan...ntah ape2 khazanah..mcm2 ad0o..hee~Sambil mengemas 2, mcm2 la kenangan lama terimbau kembali..betapa kenangan lalu membuat kita tersenyum dan bersedih.

Dulu, aku suka menulis..hari2 aku akan menulis diary, tentang sekolah, kawan2..perasaan..siapa yg aku minat..mcm2 la kan....pernah sekali, kakak aku terjumpa dan terus buat ulangkaji..kemudian dia buat full rep0rt sekaligus presentation kat mak dengan abah. Hoh..sekalian aku p0n kena panggil mengadap duli yang maha mulia 'DATUK' (gelaran untuk abahku). Bayangkan masa 2, aku br sek0lah rendah..dah agak2 miang gitu..layak la kan..mak bapak antar g sek0lah belajar, i plak asyik minat 0rg 2..haha..lawak jugak bila dkenang..but, h0nestly..my study tetap cemerlang ok..0rg 2 p0n i dah x penah jumpa since hbs sek0lah rendah...biasalah..miang2 rebina la katakan...=)

Hbs satu diary, aku akan smbg dengan diary lain..kakak aku yg pernah curi bc aku nye diary p0n, bila birthday aku..hadiah paling senang..dia akan beli diary baru. pernah lepas peristiwa diary aku dikebas bc 0leh dia, aku cuba st0p menulis, tapi x b0leh..sebab ntah laa..maybe sebab masa kecik walaupun aku ni jenis bising tapi aku x pandai bercerita. AKu lebih suka menulis apa yang aku rasa, dan aku boleh bersikap lebih jujur bila menulis. Kalau bercakap hadapan, aku jadi kelu lidah. Apa yang disampai jadi kaku..dan mesej x difahami oleh pendengar. wahhh..gitu..

Tapi after few years..perlahan2 aku kurangkan meluahkan perasaan kat buku then aku blajar tulis bl0g..dan aku lebih kerap cuba bercerita dengan orang. Sbb aku tersedar aku slalu ada masalah dengan kawan2..aku ckp di0rng x faham aku..tapi masalahnya, di0rg x penah diberi peluang untuk faham aku. Sebabnya aku x penah bercerita tentang hidup aku. Aku lebih suka simpan apa yang aku rasa dengan 'sahabat baik' aku dan buat hal sendiri. alhamdulillah...after that, kawan aku bertambah...dan aku mula punya teman rapat.

Aku blajar bercakap dengan penuh keyakinan. Dulu aku, senang kalah berckp ngan 0rg...but then sape nak jual barang kat aku...0rg 2 kena potong dulu ckp nyer yerrr...mintak maap...hahha..

Satu perkara yang aku sedar, aku selalu menulis s0al cinta..aku minat 0rg 2..aku minat 0rg nie..tapi h0nestly first time aku c0uple adalah ketika aku umur 20 tahun k..dah nak hbs diploma dah p0n..br nak belajar bercinta secara real..he..he..he..ketawa utk diri sendiri yg berlagak matang, tapi sbnrnya x tau apa2 s0al cinta.

First, ingt pilihan yg pling tepat..tapi sbnrnya x..gagal, Dua..ku fikir blh bantu aku lupakan..dan buat aku yakin akan cinta..aku tinggalkan sbb aku rasa dia x penah cuba faham aku. Tiga..setelah puas cuba mengenali hati budi dan keikhlasan..aku terima, namun..ttp berhenti dtgh jalan..dia punya pacar yg lain deng! semua 2 relati0nshp hanya berkekalan selama 3 bln dan x pernah lebih...huhu~hebatkan??



Sehingga kini, cuma naim yg mampu bertahan dengan aku selama 3 tahun..dr perkenalan yang cuma main2..jd rakan berbual dan bersms..kami kian rapat...dan rasa sayang 2 timbul tanpa paksaan dlm mencari kesempurnaan..penuh dengan kasih sayang...wahhh, mmg l0ving hbs bunyi...hehe... Namun, situasi kini berubah..aku berubah. Masa x pernah menunggu kita..dia tetap begitu. Aku jadi kecewa kerana aku mahu sesuatu yang lebih pasti..bukan cuma rasa cinta yang x tahu mana penghujungnya. Hidup manusia akan melalui fasa perubahan, dan aku rasa mungkin sudah tiba masanya aku berubah. Tetapi dia..masih begitu...bagaimana harus kubayangkan rasa kecewaku yg teramat dalam..hari makin hari, hatiku makin terluka dengan sikapnya yang endah x endah tentang masa depan kami. Sampai bila harus aku tunggu? bunyi mcm desperate..tapi h0nestly sbgai prmpn aku kdg2 tercabar jugak ngan sikap DATUk yang asyik nak kenenkan aku ngan anak2 kwn2 dia...geram k0t...masa kenduri abg temp0h hari...rasa mcm nak keluar segala sumpah seranah,tapi sabar je pikirkan abah sendiri....saje je nak tmbah sakit ati aku...dah la aku mmg bangkang sepuas hati abg kawen ngan minah 2..bengkak hbs la kat dlm hati nie..tapi sabar jelah sebab mak tersayang...aku mmg dah ada plan awal utk larikan diri dari kenduri tapi x sampai hatiku melukakan perasaan b0nda...jadi aku diam dan tlg bsh pinggang mangkuk serta mengemas dapur walaup0n aku sudah bersiap wangi2 dan bersih2 yea...ok, tamat pasal kenduri..

Masa mula2 DATUK tahu naim cuma atlit biasa dia pers0alkan aku hb2 habisan...x de 0rg lain dah ke? mcm2 dia x puas hati...sbnarnya ser0nok bila aku tgk muka DATUK yang ala-ala2 x puas hati 2...smpai skrg aku rasa dia still x leh terima..tapi dia x leh kata apa sebab mak ok jer..al0ng p0n ok je ngan naim..dah naim mmg ok..cuma yelah..atlit biasa..aku faham, 0rg tua mst la nak hidup anak dia trjamin..sbb 2 j0d0h2 yg abah carikan mmg la dr kalangan yang berharta juga..bukan salah abah..sikap abah yg kdg2 terlebih protective..walaup0n umur aku ni dah jangkau..umur remaja tua..hehe..~

Pernah sekali, aku mempr0pakan diri...mintk clash...kepala serabut ngan tekanan dr pelbagai pihak...especially abah..dan keadaan sekeliling maybe...Sudahnya, aku sendiri yang mereng...hakikatnya, aku x penah pikir nak kawen dlm masa trdekat dan klu aku pikir aku akan jadi brtambah mereng...mana aku layak kawen lagi...gila ka apa...aku ni umur je tua..pale 0tak mcm bdk 18 thn k0t aku rasa...ha..ha..ha...dan sejujurnya, hati aku cuma ada naim..biarlah semiskin, sedaif mana dia...aku rasa cuma dia yg blh faham dan sayang aku lebih dr segalanya..=)












Sunday, May 16, 2010

masih ragu mentafsir rasa

5 comments
Si dia masih tetap membisu, dan aku masih terus keliru ke mana hala tuju hubungan yang kian terhakis dek waktu dan jarak. Aku masih terus gagal menilai jalan mana yang harus ku pilih. hati masih ragu dan ragu itu semakin membelit salur pernafasan.

Aku cuma mahukan kepastian..cuma itu..tetapi hati aku masih tiada jawapan..milik siapa? aku x tahu...ingin menangis..tetapi cuma sebentar sedihnya hilang..cinta mmg mampu membuat manusia gila..untuk sebentar, ketika aku menyibukkan diri aku jadi lupa..tapi di ketika saat hening begini, rasa sedih itu kembali menjerut rasa..rasa rindu itu muncul..tapi soalnya untuk siapa??

Followers

 

Langkah wekYah Copyright 2009 Fashionholic Designed by Ipiet Templates Sponsored by Tadpole's Notez